Een aantal jaren geleden hebben Eelco en ik een MikroTik training gevolgd bij Menno van Krimpen van Libernet. Hier hebben we de basis gelegd voor onze MikroTik kennis, die we vandaag de dag nog toepassen. Op de MUM (MikroTik User Meeting) in Berlijn kwamen we hem weer tegen op de stand van MikroTik Bootcamp. Samen met een aantal andere internationale gerenomeerde MikroTik trainers hebben ze het MikroTik Bootcamp opgezet. Op het MikroTik Bootcamp kun je in een week meerdere trainingen volgen in het MikroTik Training Center in Letland. Enthousiast als we waren, hebben ons direct ingeschreven voor de MTCWE (MikroTik Certified Wireless Engineer) en MTCIPv6E (MikroTik Certified IPv6 Engineer).
Na een rustige vlucht (alhoewel Eelco hier anders over denkt) zijn we aangekomen op Riga Airport. Reizen in Riga kan met het openbaar vervoer maar het is veel makkelijker om een taxi via Taxify te bestellen. Voor een paar euro ben je aan de andere kant van de stad. Het is trouwens wel een hele belevenis om mee te rijden in het verkeer in Riga. Dit gaat wel een beetje anders dan hier in Nederland.
De MTCWE training stond als eerste op het programma. Deze training werd gegeven door Ron Touw (klinkt Nederlands maar komt uit Engeland) van LinITX. Door zijn 40 jaar ervaring in allerlei wireless systemen was hij de meest geschikte trainer die je kunt bedenken. Een heuse guru op draadloos gebied.
Op de woensdag stond er een uitje op het programma. De dag begon in het oude centrum van Riga, hier hebben we een tour gehad. Sommige delen van de binnenstad zien er pico bello uit maar zo hier en daar staat een vervallen gebouw uit het sovjet tijdperk. Na de tour zijn we nog op een rondvaart geweest en hierna zijn we in het KGB museum geweest. Dit museum bevindt zich in het voormalige hoofdkantoor van de KGB. In de kelders van het gebouw zijn cellen gebouwd en het was echt indrukwekkend om hier doorheen te lopen. Vooral na alle verhalen van de die onze gids.
Op het einde van de woensdagmiddag was er nog een verrassing. Iedereen kon het natuurlijk wel raden, maar we mochten een bezoek brengen aan het gloednieuwe MikroTik hoofdkantoor. Het gebouw is in het verleden deels verwoest geraakt door een brand maar het gebouw is helemaal opgeknapt.
Het tweede deel van de training bestond uit de MTCIPv6E. Deze werd gegeven door Leo de Geer (klinkt Nederlands maar komt uit Zweden) van Satellithuset i Limmared AB. Leo heeft ons de fijne kneepjes van IPv6 uitgelegd, inclusief alle haken en ogen die hier nog aan hangen.
Aan het einde van elke training krijg je een examen die je met meer dan 65{203cb60cda922eb9f379350034e806b58b47659dc0dd01084e50023c984f2ad1} moet afsluiten voor een certificaat. Het resultaat: