‘Kunnen jullie WiFi maken in ons zwembad?’ Met die vraag kwam het bestuur van Openluchtzwembad De Blinkerd in Ten Boer bij ons terecht. De jeugd in Ten Boer had te kennen gegeven graag te willen beschikken over gratis WiFi op de zonneweide. Om meer betalende bezoekers te trekken wilde het bestuur hier graag gehoor aan geven.
Het terrein
Een uitdagend project want de zonneweide van het zwembad is ongeveer 100 meter diep en 50 meter breed. Naast WiFi bereik op de zonneweide was het ook de bedoeling om internet te krijgen in het toezichthok ten behoeve van de banenregistratie.
Een eerste bezoek aan het zwembadterrein gaf een beter beeld dan Google Maps. In samenspraak met de bedrijfsleider hebben we bepaald waar WiFi dekking gewenst is en waar in de zomer drukke “hotspots” zijn te verwachten.
Gebruikte apparatuur
Een veel gemaakte fout bij WiFi aanleg op campings, zwembaden en andere grote buitenruimtes is het gebruik van rondstralende antenne’s. Dit leidt vrijwel altijd tot storingen en de onvermijdelijke klachten van gebruikers.
De ‘best practice’ in dit soort omgevingen is om gebruik te maken van zogenaamde sector-antennes. Elk van deze antennes geeft WiFi signaal voor een gedeelte van het terrein waar bereik is. Grote voordeel van deze aanpak is minder storende signalen, verdeling van het WiFi-verkeer over het gehele terrein en een veel groter bereik.
Voor het zwembadterrein hebben we gekozen voor MikroTik SXT accesspoints op 2.4 GHz. Elk van deze accesspoints bestrijkt een gebied van ongeveer 60 graden.
De MikroTik SXT accesspoints zijn voor dit doel prima geschikt en ook erg budgetvriendelijk. De access points zijn gemonteerd op het dak van het hoofdgebouw en op het toezichthok. Op deze manier is ongeveer één hectare van draadloos internet voorzien.
Verschillende netwerken
In en rondom het zwembad zijn twee WiFi netwerken beschikbaar. Een volledig afgeschermd draadloos netwerk voor het personeel en een publiek WiFi netwerk voor bezoekers. Om het netwerk te kunnen gebruiken worden bezoekers eerst naar een zogenaamde ‘captive portal’ geleid. Dit is een webpagina waar gebruikers akkoord gaan met de voorwaarden voor het gebruik van het WiFi netwerk. Eenmaal akkoord met de voorwaarden kunnen gebruikers voor acht uur lang gebruik maken van de WiFi.
Tijdens de installatie van de accesspoints kregen we van een aantal kinderen de vraag wat wij aan het doen waren. ‘WiFi aanleggen zodat jullie hier op YouTube en op Facebook kunnen’ was ons antwoord. We kregen echter niet de reactie die we hadden verwacht: ‘Maar we zijn hier toch om te zwemmen..?’